SGK Prim Borçlarından Gerçek ya da Tüzel Kişiliğe Haiz İşverenlerin Sorumluluğu
5510 Sayılı Kanun Kapsamında olmakla birlikte bu kanun hükümleri uyarınca çalışan istihdam edilen işyerlerinde çalıştırılan sigortalılar için takip eden ayın 26’sına kadar her bir sigortalı için aylık prim hizmet belgesi düzenlenerek kuruma elden ya da elektronik ortamda verilmektedir. Düzenlenen aylık prim bildirgesinin ise tahakkuk ettiği ayın sonuna kadar, prim ödeme yükümlüsü tarafından ödenmesi gerekmektedir. Ancak bu prim hizmet bildirgeleri ile tahakkuk eden prim borçları işverenler tarafından yasal süresi içinde ödenmediği zaman kurum alacağına dönüşüp 6183 sayılı kanun hükümlerine göre takip ve tahsil süreçleri başlatılmaktadır.
Prim Ödeme Yükümlüsü
5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun “Prim Ödeme Yükümlüsü” başlıklı 87. Maddesinin birinci fıkrasının a bendinde tanımlanan bu Kanunun uygulanmasında kısa ve uzun vadeli sigorta kolları ile genel sağlık sigortası ve isteğe bağlı sigorta bakımından 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı çalıştıranların prim ödeme yükümlüsü olarak, bu sigortalıları çalıştıranların işvereni olarak tanımlanmıştır. Burada işveren olarak kastedilen ise; tüzel kişiliği haiz işyerleri için (anaonim şirket, limited şirket vb gibi) tüzel kişiliğin bizzat kendisidir. Yani şirketlerin ödenmemiş prim borçları için asıl borç ödeme yükümlüsü, 6762 sayılı Türk Ticaret Kanununun 301. Maddesine göre şirket ticaret siciline tescil edilerek hükmi şahsiyet kazanan ve sigortalı çalıştıran tüzel kişiliğin kendisidir.
Peki hal böyle olmakla birlikte, ödenmeyen SGK Prim borçları için, ilgili kurum neden şirket müdürleri ya da şirket ortakları hakkında icra takibine başlıyor. Özellikle şirket dışından atanan müdürler ile ortaklık payını devretmiş hissedarların serzenişte bulunduğu bu uygulamanın hukuki bir temeli var mı? Gerçekten de şirketlerin ortakları ve yöneticileri SGK Prim borçlarının ödenmesinden sorumlu tutulabilir mi?
Uygulamada, tahsil edilemeyen SGK Prim borçları için sıkça başvurulan yöntemlerden biri olan ödenmeyen prim borçlarının ortaklar ya da şirketi idare edenlerden tahsil yoluna gidilmesi usulü dava konusu olabilmekte ve yanlış iddialar ya da usulüne uygun itiraz edilmemesi sebebiyle maalesef bu borçların ödenmesinden müşterek, müteselsil sorumluluk meydana gelebilmektedir. Bu sebeple özellikle prim borçlarına ilişkin süreçlerin, Sosyal Güvenlik Kurumu ve 6183 Sayılı Amme Alacakları kanunu mevzuatına hakim avukatlar tarafından takip edilmesi oldukça önem taşımaktadır.
Parlak Hukuk ve Danışmanlık olarak 2012 yılından bu zamana kadar bu ve benzeri bir çok dosya üzerine müvekkillerimizin haklarını savunarak, haklarında düzenlenen ödeme emirlerinin iptalini, hukuksuz yapılmış olan hacizlerin kaldırılmasını ve bu süreçlerde yersiz tahsil edilen tutarların yasal faiziyle birlikte iadesini sağladık.
Uygulamada yaşanan bu ve benzeri sorunlar sebebiyle; geçmişte şirket ortaklığı olan ya da halihazırda ortaklığı devam eden, veya şirket üstdüzey yetkilisi ve yöneticilerinin en sık cevap aradığı sorular şunlardır.
- Şirket ortağı olarak ödenmeyen SGK primlerinden sorumlu tutulabilir miyim?
- Şirketteki hissemi devrettim. Borç ödeme yükümlülüğüm devam ediyor mu?
- Bir şirkete ortak oldum ancak şirketin SGK Prim borçları var, ben de sorumlu olur muyum ?
- Şirketin müdürüyüm. SGK Prim borçları ödenmezse ne olur?
- Şirket müdürlüğünden istifa ettim SGK Prim borçlarından sorumluluğum devam eder mi?
- Şirkette birden fazla müdür var bu borçlardan hangi müdür sorumlu?
- Anonim Şirkette hisse sahibi ortağım SGK Prim borçları için hakkımda takip başlatılır mı?
- Anonim Şirket yönetim kurulu üyesiyim SGK Prim borçlarından sorumlu tutulabilir miyim?
- Anonim Şirket yönetim kurulu başkanıyım SGK Prim borçlarından sorumlu tutulabilir miyim?
- SGK dan gelen ödeme emrine karşı dava açabilir miyim?
Cevabını aradığınız bu sorular ve daha fazlası için bizimle iletişim kurabilir, ve bu alanda uzmanlaşmış avukatlarımızdan hukuki destek ya da avukatlık hizmeti isteyebilirsiniz. Parlak Hukuk ve Danışmanlık olarak bu şekilde takibini yaptığımız iki bini aşkın ödeme emrinin iptalini sağladığımızı, sayısız haciz işleminin iptal edildiğini ve ödenen tutarların yasal faizleri ile birlikte iade alındığını paylaşmak isteriz. Hukuki hak ve yükümlülükleriniz için bizimle dilediğiniz zaman iletişim kurabilirsiniz.